Romania se afla intr-un cerc de foc de instabilitate, in miezul unor miscari masive, ramanand astfel singura insula de stabilitate politica si economica.
In Bulgaria situatia politica inca nu s-a asezat. Dupa demisia premierului Boiko Borisov, alegeri legislative anticipate si crearea unui guvern de tehnocrati sub conducerea economistului Plamen Oresarski, contestarile populare continua. In Turcia, manifestatiile inca tin prima pagina a ziarelor, iar Ungaria se loveste de nemultumirea propriului popor si de cea a liderilor europeni cu privire la revizuirea Constitutiei si a contextului politic in general. Balcanii de Vest inca nu si-au gasit linistea.
In zona de instabilitate economica, exemplele Greciei, Ciprului, Sloveniei si in ultima vreme cochetaria Italiei cu acest statut, aduc noi motive de ingrijorare si de constrangere in acelasi timp, ceea ce duce la o stare generalizata de neincredere.
Toate acestea creeaza teama unei posibile contagiuni de risc pentru investitori, iar acest fapt este tradus printr-un tablou contabil deloc incurajator pentru Romania: valoarea investitiilor straine directe inregistreaza o scadere cu aproximativ 35%, cu un total de 322 milioane de euro in primul trimestru al anului 2013. Conform datelor emise de Banca Nationala a Romaniei, anul trecut in aceeasi perioada valoarea lor se ridica la 494 milioane de euro.
Statisticile mai arata ca in luna aprilie s-a inregistrat cel mai ridicat nivel al fluxului de capital strain atras de Romania de la inceputul anului, respectiv 111 milioane de euro
Faptul ca suntem un pilon de stabilitate politica si economica poate fi interpretat concomitent ca o mare oportunitate.
Care ar fi acea oportunitate? In mod evident aceea de a reprezenta o oaza de stabilitate in partea estica a Europei si Balcani, argument care trebuie fructificat din punct de vedere politic si economic.
Conform unui studiu realizat de agentia Ernst & Young – European Attractiveness Survey Romania este a 6-a cea mai atractiva tara europeana pentru investitii in urmatorii trei ani, potrivit celor 840 de lideri de business chestionati de compania de consultanta si audit.
Romania stabila intr-o „zona seismica”
Cum poate fi fructificata pozitia Romaniei?
In primul rand ar trebui configurate 2 strategii, una privind corporatiile si una pentru IMM-uri.
Plecand de la un dialog institutionalizat cu companiile prezente in Romania, fie ele straine sau nu, concretizarea de parteneriate strategice cu acestea, pana la aplicarea unor solutii concrete pentru mediul de afaceri.
Uneori pare facil a pronunta cuvantul strategie, dar in genere, cu totii stim ca este un cuvant extrem de greu. Implica foarte multa responsabilitate si chibzuinta.
Sectorul intreprinderilor mici si mijlocii are o importanta colosala pentru economia Romaniei, in contextul in care potentialul acestora si potentialul national este considerabil. O paleta de solutii pentru IMM-uri poate insemna o masura pentru relansarea economica a Romaniei, iar suportul pentru internationalizarea lor ar putea fi un efort cu beneficii majore pentru deschiderea catre alte piete, piete care in trecut au cunoscut calitatea produselor romanesti.
In alta ordine de idei, datele INS ne arata ca in primele patru luni ale acestui an, Romania a exportat in mare parte catre Uniunea Europeana (10,36 miliarde de euro), ceea ce reprezinta 71,3% din totalul exporturilor.
Fara o intruziune mai profunda putem considera ca Romania si Europa au nevoie de o deschidere la export catre pietele non-UE si catre economiile emergente din America Latina, Asia, implicit statele foste sovietice.
Mergand pe aceasta linie, Romania isi poate dezvolta strategii complementare, nationale, de sustinere a politicilor europene. Fara a ne indeparta de proiectul european, politicile economice nationale pot sa cunoasca o dinamica mai pronuntata,intarite de o diplomatie economica realizata cu mult profesionalism. Sa nu uitam ca o Romanie mai puternica inseamna si o Europa mai puternica.
Pentru a fi mai explicit, trebuie sa invatam sa fim pragmatici, intr-o era in care economicul si politicul se impletesc intr-un mixt exploziv si complex.
Comenteaza