Federatia Rusa a declansat exercitii militare in Marea Neagra cu participarea a 36 de nave militare, desfăşurate în Sevastopol şi Novorossiisk, şi a unităţilor aviaţiei. Purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat ca ”în conformitate cu practica internaţională, participarea la exerciţii a unui număr de până la 7.000 de militari nu necesită înştiinţarea preventivă a partenerilor, inclusiv din cadrul NATO.În cadrul practicii internaţionale, acesta este dreptul suveran al fiecărei ţări, de a desfăşura exerciţii militare planificate sau extraordinare.”De asemenea, acesta a sustinut ca scopul exercitiilor militare este testarea capacitatii de lupta a armatei ruse.
Putin pluseaza pe capacitatea militara
Presedintele Rusiei a trecut de la marea sa iubire, instrumentul energetic, la preocuparea pentru starea armatei ruse, care a primit adeseori critici si nu aprecieri.
In conditiile in care Statele Unite continua programul scutului anti-racheta, Federatia Rusa incepe sa isi desfasoare trupe in Marea Neagra, la granita Aliantei Nord-Atlantice, poate pentru a pune presiune in negocierile cu americanii, dar in mod cert pentru a transmite un mesaj foarte clar – atunci cand Putin promite ceva, face sa se si intample.
Nu cu mult timp in urma declaratiile sale faceau referire la o rasturnare a balantei strategice in lume, motiv pentru care „forţele armate ruse trebuie să treacă la un nivel drastic schimbat de capacităţi în următorii trei-cinci ani”, considera presedintele rus.
Starea armatei ruse si procesul de modernizare
Industria de aparare rusa cunoaste o stare ingrijoratoare, cu echipament invechit, fara personal cu experienta, cu procese invechite si ineficiente si cu o coruptie extinsa. Eforturile guvernului de reanimare a industriei prin restructurare si investitii au adus cateva imbunatatiri, creand insa monopoluri guvernamentale in mai multe domenii.
Anatoly Serdyukov, fostul Ministru al Apararii, a inceput imediat dupa razboiul din Georgia un proces de reforma al armatei: acesta a inlocuit structurile erei sovietice cu unele moderne, a inlocuit diviziile greoaie si mari cu brigazi mai mici, mult mai mobile; a imbunatatit comunicatiile dintre unitatile de lupta.
Totusi, armata este cunoscuta ca fiind una dintre cele mai corupte institutii ale Rusiei. Ofiterii rusi obtin mari sume de bani prin redirectionarea fondurilor publice destinate achizitiilor si imbunatatirii infrastructurii militare.
Procesul de modernizare al armatei va avea o influenţa benefică asupra fluxului de producţie, asupra fabricilor capabile să preia contracte cu ministerul apărării, ce vor fi suplimentar motivate ca să dea produse de calitate, datorită comisionului de care vor avea parte.
Programul rus de reînarmare, pe zece ani, este axat pe descurajare strategică şi high-tech. Armele noi, din arsenalele Rusiei, vor trebui să ajungă la un procent de 70%. Prioritare vor fi comunicarea bazată pe IT, sistemele de recunoaştere, fregatele moderne si noi submarine cu propulsie nucleară.
Mare parte din fondurile alocate modernizarii armatei provin din veniturile obtinute din petrol, iar incepand cu 2011 a fost marit treptat bugetul pentru aparare.
Lumea catre o noua abordare
Au existat si declaratii belicoase cu privire la Romania. Inca din noiembrie 2011, Dimitri Medvedev declara : „Federaţia Rusă va desfăşura un sistem modern de arme ofensive în vestul şi sudul ţării, capabil să distrugă orice componentă a sistemului defensiv american în Europa. Programul european defensiv anti-rachetă este în desfăşurare şi construirea sa se face, în mod regretabil, cu rapiditate în Polonia, Turcia, România şi Spania. Ne trezim în faţa unui fapt împlinit„.
Astfel, prezenta militara in Marea Neagra nu poate fi neglijata.
In acelasi timp, SUA desfasoara manevre militare cu bombardiere invizibile in apropiere de Coreea de Nord, o masura de raspuns la declaratiile insistente de razboi ale micului Kim Jong-un.
Sa fi revenit intr-o era militara sau deja spectrul relatiilor internationale se complica pe zi ce trece?
Lumea trece printr-un proces de reconfigurare, dar inainte de a se ajunge la o noua ordine trebuie sa parcurgem o perioada de tranzitie, care este dictata de comportamentul tuturor actorilor internationali. Tensiuni sunt pe toate planurile, si cu atat mai mult atmosfera devine exploziva.
Deciziile trebuie luate repede si orice greseala se plateste, chiar daca vorbim de actiuni militare sau de cele economice.
Comenteaza