Luna mai a anul 2013 reprezinta luna in care se va desemna un nou sef al Organizatiei Mondiale a Comertului. Dupa o lupta de 6 luni (din decembrie 2012), in competitie au ramas doi reprezentanti ai Americii Latine, in extenso am putea spune ai statelor emergente : candidatul mexican Herminio Blanco (fost secretar de stat, negociatorul mexican in semnarea Acordului NAFTA) si candidatul brazilian Roberto Azevedo (reprezentantul Braziliei la OMC din 2008, familiar cu modul de functionare al OMC).
Tarile emergente au lansat inca de anul trecut pretentia de a avea o influenta mai mare in institutiile de management financiar, o pretentie justificata prin faptul ca ele sustin cresterea economica mondiala. Frustrarile lor au crescut dupa ce functiile de la FMI și Banca Mondiala au mers la un european si la un american, conform unei traditii vechi de zeci de ani.
SUA si UE sustin aceasta atribuire, cu atat mai mult cu cat functia de sef al OMC nu ofera foarte multa putere deoarece OMC este un organism condus de catre cei 159 de membri, in cadrul caruia deciziile se iau cu majoritate, astfel incat rolul leaderului se depreciaza considerabil.
Putem spune ca se arunca intr-o groapa cu lei, provocarile fiind uriase. Cea mai mare provocare ramane cea de a restabili încrederea în capacitatea OMC de a negocia un acord comercial global. Iar pentru faptul ca functia confera putina putere executiva, titularul va fi nevoit sa se bazeze pe diplomatie, spirit si persuasiune.
In relatia dintre OMC si FMI exista un punct referitor la ratele de schimb. Negocierea unei pozitii comune asupra manipularii acestora in obtinerea unor avantaje neloiale ar putea fi un subiect delicat, date fiind politicile monetare exceptionale generate de criza financiara, precum si riscul deprecierii competitive a monedelor.
Incheierea unui acord international privind serviciile si o asa zisa liberalizare reciproca pentru economiile care ar dori sa se alature a intrat in ultima vreme intr-un con de umbra. Si poate asa va ramane alaturi de proiectul de eliminare a barierelor si tarifelor sector cu sector sau cel cu privire la intreprinderile de stat si modul in care ar trebui sa se construiasca un comportament vis-a vis de acestea, deaorece cel mai important proiect este si va ramane consolidarea OMC ca institutie in noua ordine mondiala.
Astfel, cei doi care au ramas in cursa sunt vazuti pozitiv de natiunile dezvoltate, iar in acest mod au reusit, fara a face prea multe compromisuri, sa potoleasca setea de influenta a statelor emergente pe scena mondiala.
Se vehiculeaza ca Blanco ar putea primi sprijinul SUA, UE si a Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (al carui membru este Mexic), in timp ce guvernele latino-americane sunt divizate inca privind sprijinul pe care il vor acorda unuia dintre candidati. Campaniile pentru alegerea acestora vor fi, in mod evident foarte intense.
Decizia finala privind alegerea directorului general OMC va fi luata pe 31 mai, pentru a asigura timpul necesar finalizarii tranzitiei dupa plecarea lui Lamy.
Ceea ce este important de precizat este faptul ca asistam fara tagada la deprecierea si subrezirea institutiilor internationale, indiferent cum s-ar numi acestea.
In mod clar acesta este inceputul unei noi ordini mondiale. Va fi extrem de interesant sa privim impreuna cum se va complica aceasta noua ordine mondiala si in egala masura va fi vital sa asiguram Romaniei un loc corect si sigur in cadrul acesteia.
Leave A Comment