Țara care are prezența cea mai importantă pe scena Orientului Mijlociu este Turcia. Ankara dorește să-și impună punctul de vedere în ceea ce privește viitorul Siriei. Constituirea Zonei libere de ocupația Statului Islamic este obiectivul numărul unu al politici externe turce la granița cu Siria. Fâșia de teritoriul situată de-a lungul graniței în lungime de 100 de km și adâncă de 64 de km se întinde de la orașul Azaz al orașul Jarabulus pe râul Eufrat este destinată să taie legăturile Satului Islamic cu exteriorul, să împartă teritoriul kurd din nordul Siriei în două zone împiedicând consolidarea proviciei Rojava. Rojava sau Kurdistanul de Vest este o regiune autonomă de facto în nordul și nord-estul Siriei, care și-a câștigat autonomia în noiembrie 2013 ca parte a Campaniei Rojava, când s-au pus bazele unei societăți bazate pe principiile democrației directe, egalității de șanse între bărbați și femei și sustenabilității. Rojava este alcătuită din trei cantoane de la est la vest: Jazira, Kobanî și Afrin. Autonomia Rojavei nu este recunoscută oficial de guvernul sirian, iar regiunea se află în război cu Statul Islamic. De menționat că Teheranul dorește și negociează cu Damascul a astfel de zonă care ar duce la o obstrucție mai mică a kurzilor față de Assad. Zona va fi securizată de insurgenții sirieni cu ajutorul artileriei turce și a aviației americane. Acordul dintre Ankara și Washington a venit după ani de negocieri prin care Turcia dorea instalarea unei no-fly zone în nordul Siriei, o zonă cu populație etnic turkmenă pe care autoritățile de la Ankara vor să se sprijine.
Comunitatea kurdă
De asemenea la granița de nord a Siriei comunitatea kurdă în special organizația PKK are o importantă influență. Acum doi ani Partidul Uniunii Democratice din Siria (reprezentantul legal al PKK în spectrul politic sirian) și Consiliul Național al Kurzilor au constituit Comitetul Suprem Kurd cel care de facto a declarat autonomia regiunii Rojava. Comitetul Suprem Kurd și aripa sa înarmată Unitățile de Protecție a Populației (YPG) declară sus și tare că ei nu reprezintă PKK și cu toate acestea Turcia a închis granița cu provincia Rojava considerân YPG ca o aripă a PKK. YPG primește ajutora iranian și este tolerantă cu regimul Assad. Loviturile aeriene americane au sprijinit YPG în lupta împotriva ISIS aceștia obținând o victorie importantă în regiunea Tal Abyad unind astfel cantoanele Kobani și Hassakah și realizând cel mai mare teritoriu kurd autonom în Siria. Kurzi vor să înainteze spre vest spre orașul Afrin ca să formeze o centură kurdă în nordul Siriei la granița cu Turcia. Turcia și SUA au căzut de acord să șină Unitățile de Protecție Popilară kurd în afara zonei de siguranță pe care vor s-o creeze la graniță.
Zona Iordaniană
La granița de sud a Siriei Jordania se pregătește să dezeneze propria sferă de influență. De anii de zile serviciile iordaniene de informații se coordonează cu serviciile de informații americane. Războiul a crescut nesiguranța la granița iprdaniană. Dacă rebelii preiau Damascu , situat la 60 de km de granița cu Iordania Amanul într-o situație de no-win. Dacă împărțirea Siriei continuă la fel ca și folosirea gazelor toxice va împinge în final pe sirieni în brațele ISIS ceea ce nicio șară limitrofă nu dorește. Protestatarii sirieni din taberele de refugiați din Iordania și-au ars pantofii în semn de protest la adresa Iranului a președintelui sirian Assad, a Rusiei și a Chinei în timpul unui protest desfășurat în orașul Houla lângă ambasada siriană din Aman. iordaina vrea și ea o zonă buffer de securitate la granița cu Siria și în interiorul acesteia. Detaliile planului rămân secrete. În iunie regele Abdullah al II-lea ți-a declarat sprijinul pentru triburile din sudul Siriei și vestul Irakului care poate fi interpretată ca o înarmare a acestora. Bineînțeles că a veni anunțul oficial al palatului regal din Aman care neagă acest lucru. Interesele hasemite în Siria datează din timpul Marei Revolte Arabe din 1916-1918.În mod tradițional sfera de influență iordaniană se răsfrânge peste platoul vulcani Houran la sud de Damasc. Sprijinul acordat acestor triburi a ținut ISIS-ul departe de granița iordaniană.
Aria israeliană
Sfera de influență iordaniană se suprapune cu cea israeliană care se teme de vacuml creat la est de Golan. Israelul a asigurat ajutor medical ani de-a rândul sirienilor din zona de sud. Amanul și Tel Avivul împărtășesc obiective comune în zonele Houran și Quneitra. Acolo Israelul are două ariere: (1) unitățile de luptă eficiente sunt jihadiste și se opun statului Israel și (2) singurul mod în care regimul Assad, pe care Israelul l-a tolerat, este cu sprijinul Iranului dușmanul statului Israel. Israelieni văd un sprijin prin populația druză care are locația atât în Siria cât și în Israel. Lucrurile sunt și aici destul de complicate.
Jocul Iranului
Iranul este cel care este implicat masiv în Siria pentru a asigura un coridor de arme Hezbolahului din Liban. Hezbolahul este implicat activ în sprijinirea regimului Assad. Ajutorul Teheranului vine prin membri Gărzii Revoluționare Iraniene și Forțele Qud care dezvoltă acțiuni paramilitare și care sunt după unele estimări în număr mai mare decât militari armatei regulate siriene. 6 miliarde în energie este sprijinul Teheranului pentru regimul Assad.
Țările din Golf
Aceste vor să impiedice Iranul în a-și mări sfera de influențî deși nu au amprenta piciorului pe teritoriul sirian. În 2012 când președintele Obama nu a acceptat să înarmeze Armata Liberă Siriană țările din Golf au trecut imediat la înarmarea suniților. Ei sprijină arabi moderați (al-Nusra, Jaysh Fateh sau Armata de Cuceritori foarte puternică militar)
Harta Siriei se schimbă zi de zi .Vecini aduc politica iar războiul civil devine sectar și complică situația. Înțelegerea dintre Turcia,Iordania,Israel, Qatar, Arabia Saudită și Iran cu ceea ce vor face cu Siria nu se aplică. Obama spunea recet odată cu închierea acordului nuclear cu Iranul că dorește păstrarea intactă a teritoriului Siriei. Aici Washingtonul trebuie să echilibreze bala.a între Siria și vecinii ei pentru a pune în practică acorduri agreate de toți. Ce înseamnă plecarea lui Assad și cum va arăta tranziția fiecare veci trebuind să joace un rol important în îndeplinirea acestor acorduri. Trebuie să recunoștem că Siria este un stat dezmebrat care nu va fi repart curând. Trebuie să lucreze cu vecini nu cu Rusia pentru stabilizarea situației.
The D Brief
August 27, 2015
The Islamic State group has seized new territory in northern Syria, and it happens to be right inside that rectangular swath of turf the U.S. and Turkey want to establish as an ISIS-free buffer zone. “Islamic State announced it had captured three villages in the area— including two that the al Qaeda-linked Nusra Front recently handed over to another Syrian rebel group—and said its fighters had nearly encircled the rebel-held town of Marea, some 20 km (12 miles), south of the Turkish border,” Reuters reports this morning.
And in the southern Turkish town of Antakya, a car carrying the commander of the U.S.-backed Syrian rebel group, Jameel Raadoun of Sukour al-Ghab, exploded on Wednesday. Raadoun died in a hospital a short while later, the Wall Street Journal reported from Istanbul. “Sukour al-Ghab, or the Falcons of al-Ghab, is one of several FSA brigades that has received support, including financial backing, training and weaponry, from the U.S. government.” Raadoun had defected from the Syrian army, “where he served as a lieutenant colonel. He survived a similar assassination attempt by unknown assailants in April,” WSJ adds.
America’s deal with Turkey could prove a Faustian bargain, warns Eric Edelman, former U.S. ambassador to Turkey and defense undersecretary for policy from 2005 to 2009. “By disrupting logistics and communications links between the P.K.K. in Iraq and the P.Y.D. in Syria, Turkey is weakening the most effective ground force fighting the Islamic State in Syria: the Kurds.” More of that in the op-ed pages of the New York Times, here.
In Iraq, a suicide bomber drove his vehicle into a cluster of Baghdad’s troops and killed two generals north of Ramadi yestarday morning. The deceased include “Maj. Gen. Abdul-Rahman Abu-Regheef, deputy chief of operations in Anbar, and Brig. Gen. Sefeen Abdul-Maguid, commander of the 10th Army Division,” along with three other Iraqi troops, AP and Reuters report.
The Danes just pulled their seven F-16s from Iraq, FlightGlobal reports. The reason: repairs and maintenance, according to the foreign minister.
At last, some good news of a sort: Junaid Hussain, a “British-born ISIS recruiter and hacker that the U.S. believes was heavily involved in inspiring attacks” is believed to have been killed in a U.S. drone strike on Tuesday, CNN’s Barbara Starr reported Wednesday. Confirming his death is of course difficult.
Hussain is believed to have been the leader of the “CyberCaliphate, a hacking group which in January attacked a Twitter account belonging to the Pentagon,” Reuters adds.
On his way to Silicon Valley, U.S. Defense Secretary Ash Carter said the recent data breach into a Joint Chiefs of Staff computer network shows the U.S. military is not providing the basic cyber defenses it needs, Defense One’s Kevin Baron reports while traveling with the secretary. Carter said his desire to increase the military’s computer defenses is one reason he is heading to Silicon Valley on Friday to recruit outside help.
Carter also responded to reports that a military inspector general had informed Congress it was looking into allegations that intelligence officers were softening their assessments of the U.S. success against ISIS due to political pressure. “We, starting with the president, but all of us need the most candid information and the most accurate information in order to make the kind of decisions that will lead most rapidly to victory. I expect that of everyone in the department.”
Carter earlier presided over the change of command of U.S. Transportation Command, or TRANSCOM, one of the military’s nine combatant commands, at Scott Air Force Base in Illinois. Air Force Gen. Darren McDew takes over the post that runs the military’s global logistical supply lines, succeeding Gen. Paul Selva, who recently became vice chairman of the Joint Chiefs of Staff.
Carter continued his travels to Nevada’s Nellis Air Force Base late Wednesday, where the U.S. Air Force is hosting the year’s fourth Red Flag fighter jet exercise. “Involving more than 100 aircraft, Red Flag trains fighter pilots, especially, in simulated air-to-air operations that replicate the first phases of new conflicts against other nation states,” writes Baron. Read his report in full, here.
D From Defense One
Senate cyber security bill will turn on 22 amendments. Democrats and Republicans alike have long lists of ways they want to change the long-awaited legislation, which aims to prod companies to share information about network attacks and breaches.
Can’t find enough cyber specialists? Make your own. That’s the U.S. Army’s latest tack: it’s inviting all enlisted soldiers, except the very most senior ones, to apply for a yearlong training program. Those who graduate will get new jobs, and a new title: “cyber operations specialist.” NextGov’s Hallie Golden reports.
In Ukraine, seven of Kiev’s troops have been killed and more than a dozen injured in fighting with pro-Russian separatists “outside Mariupol in the south and near Maryinka near the rebel stronghold of Donetsk,” AP reports this morning.
Across the border in Poland, the U.S. military has been given two sites to store heavy equipment—presumably “battle tanks, infantry fighting vehicles and other heavy weapons in the region, enough for as many as 5,000 troops,” as first reported in June—though Polish Defense Minister Tomasz Siemoniak declined to say what kinds of equipment would be stored at the two sites, which he said include “one in western Poland, and one in north-eastern Poland.”
“The move will mark the first time Washington has stored heavy military equipment in the newer NATO member states in Eastern Europe and the Baltics,” Reuters notes.
Tehran recently unveiled a new Fateh-313 ballistic missile that they claim has a range of 500 km, up from the previous 300-km range of the third generation Fateh-110s. “A 67% increase in range from 200 km to 500 km would be a major step forward for Iran’s missile programme,” IHS Janes reports. “It would allow Iran to target more military facilities in the Arab Gulf states with solid-fuel short-range ballistic missiles, allow targets to be attacked from different angles, and/or increase the amount of Iranian territory from where the missiles could be launched, making their transporter-erector-launcher (TEL) vehicles harder to locate and destroy.”
“Pakistan may be building 20 nuclear warheads annually and could have the world’s third-largest nuclear stockpile within a decade,” writes WaPo’s Tim Craig on the heels of a new report from the Carnegie Endowment for International Peace and the Stimson Center that warns “Pakistan is far outpacing India in the development of nuclear warheads,” with Islamabad’s count believed to be about 120 while New Delhi has roughly 100 of its own. Read the full report here.
Australian Defense Minister Kevin Andrews teased some findings from a report due in October, this one on Canberra’s 20-year, $214 billion plan to boost its military. “A large chunk of the added spending will go to a stronger open-ocean presence for Australia’s navy, including eight new submarines, nine frigates and up to 20 corvettes at a cost of A$89 billion. Australia is also introducing two amphibious carriers and missile destroyers as well as stealth fighter planes,” WSJ reports from Sydney.
Leave A Comment