Intr-un avant optimist si ascultand discursurile liderilor europeni, am putea fi tentati sa speram ca Europa va da semne de o crestere economica substantiala in 2013, dar statisticile ne spun altceva.
Chiar daca fiecare cuvant al europenilor incepe cu crestere economica si se termina cu crearea locurilor de munca, aceasta insistenta discursiva nu este suficienta pentru a da si rezultate. In schimb, pietele emergente isi revin din regresul inregistrat in 2012 si pentru 2013 ne promit o crestere economica deja fabuloasa daca le comparam cu alte zone.
Conform unui studiu Ernst &Young, statele emergente vor sustine cresterea economica globala in 2013, cu o crestere de 5,4%, astfel pastrandu-si un avans substantial fata de statele cu economii dezvoltate. O cresterea rapida se va inregistra in Asia emergenta – 7,0% in 2013 si 7,8% in 2014 si in America Latina – 3,8% in 2013 si 4,8% in 2014 (previziunile au fost lansate de Raportul trimestrial Ernst &Young Rapid-Growth Forecast, RGMF).
O constatare a raportului dezvaluie un pilon de baza al cresterii rapide – comertul. S-a observat ca statele emergente si-au deschis acum 20 ani economiile pentru comert, dezvoltandu-si schimburile comerciale – impactul, dupa cum putem observa a fost unul pozitiv.
Europa are avantajul de a nu–i fi necesari 20 de ani pana la atingerea acestei performante, dar o strategie a unor aliante economice si extinderea pe alte piete, in special pe cele emergente ar fi o masura care nu mai trebuie amanata.
Raportul subliniaza ca stagnarea Europei reiese din incapatanarea mentinerii unor relatii comerciale stranse si a legaturilor financiare cu zona euro, puternic destabilizata. Prognoza pentru economiile emergente europene este timida, si noteaza o evolutie de la 2,3% in 2012 la 2,9% in 2013.
Nu numai comertul a fost singurul ingredient in reteta succesului, ci si relaxarea politicilor monetare si fiscale, in spatele carora se afla o intreaga dezbatere intre analistii de specialitate cu privire la sustenabilitatea dezvoltarii.
La nivel global asistam la configurarea unui tablou contrastant, iar rolul pietelor emergente in echilibrarea economiei mondiale devine din ce in ce mai important. Evolutiile ulterioare si modificarea raporturilor de putere se anunta a fi savuroase si vor declansa o era mult mai dinamica, cu schimbari neprevazute. In acest sens vor fi interesante concluziile reuniunii G-20 ce a debutat astazi la Moscova.
Leave A Comment