Daca ziua de 1 mai a anului trecut a fost marcata de proteste in stada, in aceeasi simbolistica muncitoreasca, 1 mai 2013 ar putea fi ziua “celebrarii” somajului, sau a unui semnal de alarma cu privire la cotele ridicate inregistrate din ultima vreme.
Mereu in crestere, cifrele referitoare la someri, la viitoarele disponibilizari fac din ziua de maine o mare incertitudine pentru cetatenii europeni. Agentiile de sondare a opiniei publice subliniaza teama cu care respondentii vorbesc despre actualul loc de munca, despre somaj, despre preturi si facturi.
Toate descriu o lume dificila si dureroasa.
Nu departe de ziua de duminica, Grecia a anuntat reduceri a numarului de functionari cu 15.000 mii de oameni pana la sfarsitul anului 2014. Anuntul a declansat, bineinteles, proteste in strada la care au participat atat angajatii din sectorul public cat si cei din mediul privat.
Faptul ca in Spania numarul somerilor a ajuns la 6,2 milioane s-a soldat de asemenea cu proteste impotriva echipei guvernamentale care de cateva luni incearca sa implementeze masuri de crestere economica. Unul din 6 spanioli cu varsta de 25 de ani este somer, disponibilizarile nu au incetat, iar crearea de noi locuri de munca este deja un vis, chiar si pentru guvern.
Analistul spaniol, Federico Steinberg, conchide extrem de simplu: „rata somajului si problema locurilor de munca nu vor putea fi rezolvate pana nu se va reveni la crestere economica, ceea ce nu se va intampla mai devreme de sfarsitul acestui an.” O predictie sumbra dar realista.
Nici Franta nu sta prea bine unde sunt 3,2 milioane de someri cu o crestere anuala de 11,5% (conform datelor furnizate de Departamentul Muncii Francez).
In fata acestor date, Francois Hollande se dezice de austeritate si isi revizuieste targetul pentru deficit de la 3% la 3,7% pentru anul 2014. La fel si comisarul european, Oli Rehn, considera ca este vremea unei relaxari a fiscalitatii si a masurilor restrictive pentru a revigora cresterea.
Totusi aceste decizii nu se vor replica in viitorul apropiat, mai ales avand in vedere ca sunt extrem de generale. In nicio tara europeana nu s-au luat masuri specifice pentru somaj, nu s-au creat pachete speciale si nu exista inca o preocupare in acest sens.
Am putea face referire la Spania, care a anuntat ca pregateste o strategie pentru a debloca si a stimula angajabilitatea in randul tinerilor, dar avand in vedere situatia somajului spaniol, strategia a ramas la stadiul de strategie!
Este foarte greu sa pui pe picioare o piata a muncii, in conditiile in care fundamentul – Codul Muncii – nu sustine masurile de redresare. Drepturilor muncitorilor au fost extinse pana la punctul in care s-au intors impotriva lor creandu-se un cerc vicios din care se poate iesi in primul rand printr-o revizuire la sange a legislatiei.
Piata Marii Britanii a inregistrat, in ultimele trei luni a anului 2012 o contractie de 0,3%, analistii asteptandu-se la o noua contractie in acest trimestru, ceea ce inseamna ca regatul va reveni in recesiune pentru a treia oara in ultimii patru ani. In mod cert se va resimti si un impact in sfera muncii. Deja Oficiul National de Statistica a anuntat ca numarul somerilor cu varste cuprinse intre 16-24 de ani a crescut cu 20.000, la 979.000, iar la nivel general rata somajului a urcat in ulttimele 3 luni cu 7,9 procente. Asadar, Marea Britanie se lauda cu 2,563 milioane de someri.
Italia se pozitioneaza si ea in sfera recordurilor, inregistrand o crestere a ratei somajului de 11.7 procente. Avand in vedere ca a traversat si o perioada de instabilitate politica, nu a avut cine sa se mai ocupe si de guvernare, iar derapajele s-au infiltrat in toate domeniile societatii.
Analizand din punct de vedere istoric luna ianuarie a anului 2013 este punctul cel mai inalt pe curba cresterii somajului :
De la 1 Mai Muncitoresc am ajuns la 1 Mai Somajeresc pe care nu putem spune ca il sarbatorim, ci mai degraba ca il regretam!
Leave A Comment