„Categoric progresele inregistrate de Bulgaria sunt mai mari decat cele ale Romaniei”, a declarat Manfred Weber, in cadrul unei intalniri la Bruxelles cu reprezentanti ai mass-media din Bulgaria.
Vicepresedintele PPE Manfred Weber considera ca Bulgaria se descurca mai bine decat Romania in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, relateaza agentia Focus.
Liderii europeni continua sa mearga pe acceasi linie eronata, aceea a comparatiei si a aruncarii vinei dintr-o parte in alta in cazul progreselor inregistrate de Romania sau de Bulgaria.
Ma repet si subliniez ca atat Romania, cat si Bulgaria ar trebui sa aiba propria linie de actiune pentru realizarea obiectivelor nationale. La baza acestora stau competenetele si merítele nationale, nu regionale, sau in niciun caz luate la pachet intr-un mod extrem de superficial.
Mai mult, daca facem o paralela obiectiva a Raportului MCV din cele doua tari, observam ca declaratia vicepresedintelui PPE, Manfred Weber, nu este sustinuta de remarcile raportului european.
Reiau un pasaj pe care l-am scris cu o ocazie similara, cand ministrul justitiei din Germania declara ca intelege frustrarea manifestata de Bulgaria cu privire la amanarea aderarii acesteia la spatiul Schengen din causa problemelor interne ale Romaniei : <<In Raportul MCV adresat Bulgariei, la dosarul crimei organizate apare cuvantul UNIC – deoarece grupurile de crima organizata exercita o influenta considerabila asupra activitatilor economice din tara si au o capacitate de mobilitate foarte mare. Faimoasele ucideri comandate sunt in trend, ajungandu-se la cifra de 150 in mai putin de 10 ani fara a fi trimise in fata instantelor de judecata.
Lupta impotriva coruptiei este blocata in contextul in care crima organizata influenteaza procesul politic.>>
In continuare pledez pentru o “decuplare” de bulgari! Romania, cat si oricare stat, trebuie sa isi imbunatateasca mediul politic, economic si social din responsabilitate si cu multa hotarare, NU din resortul unei comparatii cu o tara vecina sau oricare alta.
Obiectivele Romaniei trebuie stabilite de romani in concordanta cu aspiratiile, posibilitatile, viziunile si necesitatile tarii.
Astfel ca, raspunderea indeplinirii apartine in totalitate si nemijlocit tot romanilor.
In final as vrea sa ii adresez domnului Manfred Weber o simpla intrebare: Daca domnia sa considera ca solutia luarii la pachet a Romaniei si Bulgariei nu este o metoda corecta, de ce nu sustine ca aderarea la Spatiul Schengen a celor doua tari sa se faca separat, luand in considerare conditiile la care au fost supuse si celelalte tari in procesul de aderare?*, sigur, tinand cont de limitarile si conditionalitatile geografice si tehnice.
Nu exista integrare europeana completa fara spatiul comun si liber de circulatie a persoanelor, serviciilor, capitalurilor si a marfurilor.
Spatiul Schengen nu are nicio legatura cu MCV-ul si nici cu ceea ce declara domnul Traian Basescu : „…Iti trebuie justitie frate, ca sa ai acces la Schengen…”.
Romania are justitie. Asa schioapa si oarba cum este, dar este. Ar trebui sa ii aratam domnului Basescu ca exista justitie. La modul real si nemijlocit. Adica palpabil, in meandrele concretului, nu la nivel declarativ.
Romania este in acest moment victima unor jocuri politice transnationale, orchestrate si jucate de popularii europeni pentru pastrarea cat se mai poate a unui strop de putere.
Jocuri in care domnul Basescu este un pion obedient, dar orb la interesele nationale ale Romaniei. Schimbarea ecuatiei de putere la nivel european va inteti probabil convulsiile si isteriile acestui grup politic pe viitor.
Noi le vom mai suporta oare pe cele ale domnului Basescu?
*aceasta intrebare va fi trimisa domnului Manfred Weber si ma angajez ca raspunsul primit sa il fac cunoscut tuturor.
Comenteaza