Saptamana trecuta la Durban, in Africa de Sud, a avut loc reuniunea statelor BRICS, cu un subiect extrem de controversat pe agenda discutiilor – infiintarea unor institutii financiare de tipul Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International. Motivul invocat de acestea ar fi combaterea dezechilibrelor economice si a volatilitatii valutare.
Iata inca o actiune a blocului emergent de a inclina balanta puterii in favoarea lor, amenintand in mod direct pozitia BM si a FMI-ului.
Statele emergente inclina balanta
Faptul ca influenta statelor emergente in luarea deciziilor la nivelul BM si FMI nu este pe masura cerintelor acestora, a dus la initiativa infiintarii unor “clone” pentru spatiul economiilor in dezvoltare, economii care conform statisticilor asigura cresterea economica globala.
Statele BRICS, sau grupul BRICS, nu a fost perceput ca un bloc pana acum, dar in contextul unor astfel de actiuni putem spune ca se coaguleaza inca un centru de putere, unul care are capacitatea de a fi o contrapondere la lumea dezvoltata.
Rezervele valutare cumulate ajung la cifra de 4.400 miliarde de dolari si totodata reprezinta 43% din populatia lumii. Obiectivul grupului este acela de a obtina cat mai multa influenta in sistemul economic si financiar global, prin orice mijloace. Se pare ca a renuntat la lupta de a reforma traditionalele BM si FMI.
Sau, cel putin intentia declarata de a infiinta noi institutii financiare ar purta tratativele si negocierile cu actualele FMI si BM pe noi culmi de civilizatie si progres!
In paralel, economiile emergente vizeaza infiintarea unei banci de dezvoltare care sa finanteze proiecte comune, in special de infrastructura si transporturi.
Asa cum sublinia si trimisul Moscovei la Summit, Mihail Margelov, toate aceste proiecte nu se vor realiza peste noapte, necesita timp pentru optimizare, negocieri si pentru a se ajunge la un acord privind functionarea acestor institutii.
Pe de alta parte, statele BRICS au forta si par determinate sa indeplineasca aceste obiective, care in mod realist le-ar aduce numai beneficii.
Cu siguranta ceea ce va face diferenta va fi determinarea acestor state de a crea un sistem propriu.
Iar dupa ce vor decide eventual ca vor porni la un asemenea demers, cea mai importanta intrebare, si implicit si raspuns, va fi: CUM?
Pentru ca rescrierea principiilor si a valorilor care stau la baza unor organizatii de acest fel vor crea premisele pentru a intra intr-o alta etapa de dezvoltare a economiei mondiale si intr-un mod firesc, a relatiilor internationale.
Comenteaza