Armata Naţională a Republicii Moldova asimileaza gradele militare din US National Guard. În încercarea de modernizare şi de renunţare la trecutul sovietic, militarii din al doilea stat românesc adapteaza sistemul american.

După ce au fost acuzaţi că se îndreaptă spre adoptarea tradiţiilor militare româneşti, factorii de decizie din fruntea Ministerului Apărării de la Chişinău trec la măsuri care sa nu mai poata fi atacate de criticii reunificarii cu Tara-Mama. Acest lucru reiese si din noul concept de organizare a carierei efectivului de soldaţi, sergenţi, subofiţeri şi ofiţeri ai Armatei Naţionale, decizie luată în cadrul şedinţei de joi a Consiliului Colegial al Ministerului Apărării de laChişinău.

În opinia ministrului Apărării, Vitalie Marinuţa, noul concept al carierei militare constituie o parte componentă a procesului de modernizare şi restructurare a Armatei Naţionale şi are drept obiectiv ralierea acestuia la standardele Occidentale. „Problemele abordate în cadrul şedinţei de astăzi (n.red. – joi, 27 septembrie) sunt conceptuale pentru viitorul Armatei Naţionale, deoarece constituie o abordare nouă a carierei de militar, stabileşte criterii moderne de creştere profesională şi graduală a fiecărui cadru militar, de la soldat şi până la general”, a precizat Vitalie Marinuţa.

Astfel, potrivit noului concept, prezentat de şeful Direcţiei Personal al Marelui Stat Major, colonelul Eduard Ohladciuc, recrutarea personalului se va efectua de către centrele militare teritoriale şi structurile de profil din unităţile militare prin două modalităţi, directă, prevăzută pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ militar, şi indirectă, în care se vor încadra absolvenţii instituţiilor civile de învăţământ, care absolvit catedrele militare sau îndeplinit serviciulmilitar în termen.

 

Dupa cum este cunnoscut, schimbul de experienţă şi colaborarea în domeniul militar dintre SUA şi R. Moldova se realizează prin intermediul Gărzii Naţionale (National Guard) din statul american Carolina de Nord. Astfel se explica si modul în care oficialii de la Chişinău au realizat noul concept al carierei militare. Acesta prevede şi modificarea procedurii de acordare a gradelor militare.

Astfel, pentru efectivul de soldaţi se propun trei grade militare: Soldat, Soldat clasa 1 şi Soldat clasa 2. În cazul National Guard există Private 1, Private 2 şi Private First Class.

Pentru efectivul de sergenţi, se propun şase grade militare: Caporal, Sergent inferior, Sergent, Sergent clasa 1, Sergent clasa 2 şi Sergent major. În cazul National Guard, există: Corporal, Sergeant, Staff Sergeant, Sergeant First Class, Master Sergeant (sau 1st Sergeant) şi Sergeant Major.

Documentul, elaborat de Ministerul Apărării, include şi majorarea termenului activare în gradul militar, aşa cum prevede practica internaţională a altor armate, bazată pe un sistem eficient de avansare şi evoluţie în cariera militară, anunta MAp de la Chişinău.

Mentionam ca Garda Naţională a statului Alabama este componenta militară americană desemnată ca partener al Armatei României în cadrul programului “State Partnership Program”, relaţiile dintre aceste instituţii derulându-se din anul 1994.